Stali jsme se adoptivními rodiči nosála červeného

Adoptovali jsme nosála červeného v pražské ZOO. A proč zrovna nosála? Toto roztomilé zvířátko nás uchvátilo nejen svým vzhledem, ale i milou povahou. Zároveň je nosálek Nasula maskotem naší angličtiny pro děti a spolu s klukem Tykym je provází celým školním rokem. Možná vás napadlo, proč zrovna Nasula a Tyky? Jména vybraly děti v rámci soutěže "Pomozte novým kamarádům najít jméno".

Nosáli (Nasuate)

Jsou zástupci čeledě medvídkovitých šelem. Vyskytují se výhradně v Jižní a Střední Americe, kde žijí tři druhy: nosál bělohubý, nosál červený a nosál horský.

Pro všechny je typický protáhlý, pohyblivý čenich, dlouhý ocas a hrabavé přední nohy se silnými drápy. Díky neobvykle pružným zápěstím dokážou šplhat po kmenech hlavou dolů, rozhrabávat lesní půdu a převracet kmeny.

Samci nosálů žijí většinu roku samotářsky, ale samice s mláďaty se shromažďují do různě početných skupin, může jich být pět nebo také padesát. Při každém setkání se zdraví pečlivým očicháváním a vzájemným čištěním srsti.

Mláďata se rodí ukrytá v noře. Přátelské vztahy mezi samicemi ve skupině jdou tak daleko, že každá ochotně čistí a hlídá kromě svých mláďat i potomky jiné samice. To zaručuje mláďatům mnohem větší bezpečí, než kdyby byla závislá jen na vlastní matce.

Zatímco si ostatní členové skupiny hledají potravu nebo odpočívají, jedna ze samic bedlivě hlídá okolí. Když se objeví nepřítel, samice spustí poplach a všichni nosáli včetně mláďat se do něj zuřivě pustí.